Follow by Email

Lactosevrije recepten


Deze recepten zijn niet alleen lactosevrij, maar ook sojavrij en zonder noten. Soms zit er een heel klein beetje ei in een basisingrediënt, zoals in de biscuitjes van de vruchtentaart.
Ik gebruik het liefst gewone dingen die je bij een supermarkt kunt kopen. Alles bedenken en klaarmaken is al werk genoeg, dus voor mij geen extra ritjes naar een speciale winkel voor bijzondere ingrediënten.
Ik zet deze recepten er vooral op omdat ik het zelf zo lastig vind om goede en makkelijke recepten te vinden. Reacties en tips zijn welkom!


Troostkoekjes


150 gram speltmeel
85 gram havermoutvlokken
120 ml zonnebloemolie
snufje zout
beetje kaneel
1 zakje vanillesuiker (wat vanille extract kan vast ook)
4 eetlepels honing

Roer eerst de droge dingen door elkaar in een beslagkom. Verwarm de honing zodat die goed vloeibaar is. Voeg dan de natte dingen toe in de beslagkom. Rondjes van maken op een bakplaat met bakpapier.
In de oven op 180 graden tot ze goudbruin zijn, zo'n 10 minuutjes.



Vruchtentaart oftewel fruittaart
lactosevrij

Voor de bodem:
1 pak biscuitjes a 200 gram (goedkoopste merk is vaak lactosevrij)
100 gram plantaardige boter

Voor de vulling:
1 blik vruchten op siroop
2 blaadjes gelatine
evt 2 eetlepels lemon curd

Voor de bovenkant:
1 doosje blauwe bessen en frambozen
Of ander fruit

Koekjes verkruimelen. Boter smelten. Door elkaar roeren en in de koelkast laten opstijven.
Vruchten afgieten en met staafmixer pureren. Dan verwarmen in steelpan. Gelatine even laten weken, uitknijpen en oplossen in vruchtenmoes. Voor een frisse vulling lemon curd toevoegen en goed doorroeren.
Laten afkoelen en uurtje laten opstijven in koelkast. Dan op de afgekoelde taartbodem verder laten opstijven.
Diepvriesfruit laten ontdooien. Eventueel vers fruit klaar maken. Goed laten uitlekken en over de taart verdelen.



Bananenbrood, 
lactosevrij, zonder ei, zonder suiker 

3 grote bananen
300 gr volkoren tarwemeel
125 ml zonnebloemolie
100 ml water
0,5 zakje bakpoeder
0,5 theelepel zout
gemalen kokos (geen idee, 75 gram ofzo)
pure chocoladehagelslag

De natte ingrediënten in de ene kom door elkaar roeren. De droge ingrediënten in de andere kom door elkaar roeren. Dan alles bij elkaar voegen en kort roeren.
45 min op 180 in de heteluchtoven



Kruidcake
lactosevrij, zonder ei

300 gr zelfrijzend bakmeel
1 zakje vanillesuiker
200 gr donkere basterdsuiker
2 dl zonnebloemolie
2 dl melk
snufje zout
beetje citroensap
lepel speculaaskruiden

Alles bij elkaar gooien, mixen tot je een luchtig beslag hebt (zeker vijf minuten), dan 1 uur in de oven op 160 min.


Rijst, sperziebonen en kerrie-banaansaus

- rijst
- verse sperziebonen in stukjes
- gerookte spekblokjes
- 1 banaan
- 3 eetlepels kerriepoeder
- 3 eetlepels maïzena
- 300 cc water

Kook de rijst. Kook de sperziebonen. Bak de spekblokjes uit.
Doe het water in een steelpan. Schep er een half kopje water uit. Meng de maïzena met het kopje water. Prak de banaan. Breng het water aan de kook, voeg het kopje met maïzena toe en roer tot er geen klontjes meer in zitten. Voeg het kerriepoeder en de geprakte banaan toe.
Meng daarna alles door elkaar en eet smakelijk!